Hop til hovedindholdet

Højskolerne logo

Køkkenkursus: Det bære- og væredygtige højskolekøkken


Dato og tid

Tirsdag d. 16. september 2025 kl. 10:00 til onsdag d. 17. september 2025 kl. 15:30

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 4. september 2025 kl. 13:00

Sted

Løgumkloster Højskole , Brorsonsvej 2, 6240 Løgumkloster Løgumkloster Højskole
Brorsonsvej 2
6240 Løgumkloster

Køkkenkursus: Det bære- og væredygtige højskolekøkken


Beskrivelse af arrangementet

Køkkenkursus: Det bære- og væredygtige højskolekøkken

Løgumkloster Højskole lægger rammer til Køkkenkursus 2025, som er for køkkenansatte på højskolerne. Kurset veksler mellem videnoplæg, erfaringsudveksling og workshops. 

Program, ret til ændringer forbeholdes

Tirsdag den 16. september

9.00 - 10.00: Ankomst

10.00 - 10.20: Velkomst og præsentation v. Ursula Dietrich-Petersen, Løgumkloster Højskole, Carina Nor Johansen, Vallekilde Højskole, og Jakob Hvenegaard, FFD

10.20 - 11.45: Så nemt kan man dyrke noget selv. Eksempler fra højskoler på hvordan der arbejdes med egenproduktion, selvforsyningshave, krydderurter og mikrogrønt. 

12.00 - 13.00: Frokost og indkvartering

13.00 - 14.00: Middagssamling efterfulgt af rundvisning, v. Ursula Dietrich-Petersen, forstander Løgumkloster Højskole

14.00 - 16.00: Grønne proteiner og ernæringsfagligt indehold v. Malene Lerche, Hotel og Restaurentskolen. 

16.00 - 18.00: Workshop. Menu af variationer over højskolens middelalderhave. Vi går på opdagelse i højskolens middelalderhave og finder afgrøder vi bruger i højskolekøkkenet til dagens menu. v. Anika Karlsen Thor, højskolelærer og madudvikler, Løgumkloster Højskole

18.00 - 19.30: Aftensmad og strække ben

19.30 - 20.30: Brød: Fortælling og smagning v. Christiane Lindrup Pedersen, Kornets Hus

Onsdag den 17. september
 
7.15 - : Mulighed for morgengåtur

7.30 - 8.00: Morgenmad

8.15 - 9.45: Skab tid til det der er vigtigt i arbejdet. Oplæg og praksisnær dialog v. Mette Kongensgaard Mortensen
Hvordan kan arbejdet med hænderne og nærværet i det daglige køkkenliv bidrage til øget trivsel, faglig stolthed og et stærkere fællesskab? Mette Kongensgaard Mortensen, der er uddannet indenfor Craft-psykologi, inviterer os med ind i en praksisnær tilgang til trivsel og arbejdsglæde i højskolekøkkenet.

Med afsæt i teorien om Craft-psykologi og de tre psykologiske grundbehov – autonomi, kompetence og samhørighed – dykker vi ned i, hvordan håndens arbejde og skabende processer kan styrke både den enkelte medarbejder og teamets samlede trivsel.

Oplægget kobler faglig viden med konkrete eksempler og lægger op til fælles refleksion og samtale. Sammen undersøger vi, hvordan vi i køkkenets hverdag kan skabe små, men meningsfulde greb, der understøtter det bære- og være-dygtige højskolekøkken – både i tanke og handling.

10.00 - 12.00: Hjemlighed på højskolen, V. Carina Nor Johansen, køkkenleder Vallekilde Højskole og Stig Skov Mortensen, Viceforstander Vallekilde Højskole.

Køkkenet er central for højskolens fællesskab mog måltider. Højskolekøkkenet har ambitioner med maden mht. bæredygtighed, korrekt ernæring og madens udtryk. I workshoppen undersøger vi og er nysgerrige på samspillet mellem køkkenet der er en arbejdsplads for køkkenansatte der med stram logistik skal levere til tiden og som samtidig også er et fælles hjemligt rum for højskolens elever. 

12.00 - 13.00: Frokost

13.00 - 14.00: Middagssamling og nyt fra FFD v. Betina Egede Jensen, Generalsekretær FFD

14.00 - 15.00: Formidling af grønne retter: v. Pia Beltoft, Talerskolen Røst

Hvordan taler vi med elever og kursister om, hvad de kan forvente og hvordan taler vi om det svære. 

15.00 - 15.30: Opsamling og evaluering af kurset

Prisen for kurset er inklusiv indlogering på enkeltværelse og inklusiv sengelinned.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Jakob Hvenegaard/ FFD
Tlf: +45 4022 8725
jha@ffd.dk

Kontaktinformation til arrangør

Jakob Hvenegaard/ FFD
Tlf: +45 4022 8725
jha@ffd.dk